Söke için önemli uyarı; "Ölümcül Olabilir"

SÖKE 22.08.2023 - 10:54, Güncelleme: 22.08.2023 - 14:16
 

Söke için önemli uyarı; "Ölümcül Olabilir"

Söke’deki ozon kirliliğinin (kötü hava) ölümcül boyutlara ulaştığı uyarısı yapıldı.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önceki dönem Müsteşarı Profesör Mustafa Öztürk, Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayanları kötü hava konusunda uyardı. Sınır değerden 13 kat daha yüksek Söke’deki ozon kirliliğinin ölümcül boyutlara ulaştığı söyleyen Profesör Öztürk, "20 Ağustos’ta ölçülen saatlik kötü ozon kirliliği; bin 855 mikrogram metreküp, 8 saatlik ortalama ise bin 524 mikrogram metreküp. 8 saatlik ortalama sınır değeri; 120 mikrogram metreküp. Kısaca 8 saatlik ortalama değer, sınır değerlerinden 13 kat daha yüksektir.” dedi. Dışarı Çıkmayın Söke’de oturanlara “Dışarı Çıkmayın” uyarısında bulunan Profesör Mustafa Öztürk, “Aydın Söke'de kötü ozon kirliliği insan sağlığı için çok çok tehlikeli seviyede seyrediyor. 8 saatlik ölçülen ortalama değer, 941 mikrogram metreküptür. Bu değer, sınır değerinden 8 kat yüksek. Saatlik değer, 2 bin 121 mikrogram metreküptür. Bu hava soluyanları hasta eder” dedi. Ozon kirliliği nedir? Hava kirliliği (Ozon), canlıların sağlığını olumsuz etkileyen havadaki yabancı maddelerin, sınır değerlerin üzerine çıkmasıdır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sonucu ortaya çıkan bu kirlilik, yeryüzündeki canlı hayatını olumsuz etkilemektedir. Hava kirliliği yüzünden her yıl 7 milyon kişi ölmektedir.   Hava kirliliğinin sonuçları nelerdir? Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Havada bulunan kurşun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği gibi, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Karbon monoksit (CO)'in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksatmaktadır. Keükürt dioksit (SO2)'in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğere girerek olumsuz etki yapmaktadır. Cilt hastalıkları, saç dökülmesi, akciğer hastalıkları ve kansere yol açmaktadır. Ayrıca kükürt dioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir. Kirli hava kilo yapar, genleri etkiler. Azot dioksit(NO2) çocuklarda astım ve akciğer hastalıklarına yol açabilir. (Kaynak Vikipedi) Söke Olay  
Söke’deki ozon kirliliğinin (kötü hava) ölümcül boyutlara ulaştığı uyarısı yapıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önceki dönem Müsteşarı Profesör Mustafa Öztürk, Aydın’ın Söke ilçesinde yaşayanları kötü hava konusunda uyardı.

Sınır değerden 13 kat daha yüksek

Söke’deki ozon kirliliğinin ölümcül boyutlara ulaştığı söyleyen Profesör Öztürk, "20 Ağustos’ta ölçülen saatlik kötü ozon kirliliği; bin 855 mikrogram metreküp, 8 saatlik ortalama ise bin 524 mikrogram metreküp. 8 saatlik ortalama sınır değeri; 120 mikrogram metreküp. Kısaca 8 saatlik ortalama değer, sınır değerlerinden 13 kat daha yüksektir.” dedi.

Dışarı Çıkmayın

Söke’de oturanlara “Dışarı Çıkmayın” uyarısında bulunan Profesör Mustafa Öztürk, “Aydın Söke'de kötü ozon kirliliği insan sağlığı için çok çok tehlikeli seviyede seyrediyor. 8 saatlik ölçülen ortalama değer, 941 mikrogram metreküptür. Bu değer, sınır değerinden 8 kat yüksek. Saatlik değer, 2 bin 121 mikrogram metreküptür. Bu hava soluyanları hasta eder” dedi.

Ozon kirliliği nedir?

Hava kirliliği (Ozon), canlıların sağlığını olumsuz etkileyen havadaki yabancı maddelerin, sınır değerlerin üzerine çıkmasıdır.

İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sonucu ortaya çıkan bu kirlilik, yeryüzündeki canlı hayatını olumsuz etkilemektedir.

Hava kirliliği yüzünden her yıl 7 milyon kişi ölmektedir.  

Hava kirliliğinin sonuçları nelerdir?

Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Havada bulunan kurşun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği gibi, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Karbon monoksit (CO)'in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksatmaktadır. Keükürt dioksit (SO2)'in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğere girerek olumsuz etki yapmaktadır. Cilt hastalıkları, saç dökülmesi, akciğer hastalıkları ve kansere yol açmaktadır. Ayrıca kükürt dioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir. Kirli hava kilo yapar, genleri etkiler. Azot dioksit(NO2) çocuklarda astım ve akciğer hastalıklarına yol açabilir. (Kaynak Vikipedi)

Söke Olay

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sokeolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.