Pamuk Üreticisinin isyanı büyük!

EKONOMİ 25.09.2023 - 13:17, Güncelleme: 25.09.2023 - 13:36
 

Pamuk Üreticisinin isyanı büyük!

Türkiye’nin önemli pamuk üretim bölgeleri arasında yer alan Aydın’ın Söke ilçesinde çiftçi, pamuk hasadına başlamasına rağmen, fiyatlarda yaşanan belirsizlikten ve pamuk toplama ücretlerinin henüz açıklanmamış olmasından büyük tedirginlik duyuyor.
Pamuk Üreticisi Tedirgin Söke Ovası’nda bu yıl yaklaşık 315 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldı. Üretici yaklaşık 5 ay önce ekimini yaptığı pamuğunun hasadı için tarlaya girdi. Yaklaşık bir hafta 10 gündür Söke Ovası’ndaki pamuk tarlalarında toplama makineleri çalışmaya başladı. Söke Ziraat Odası her yıl genellikle Ağustos ayı başlarında belirlediği pamuk toplama makinesinin dekar ücretini daha henüz açıklamadı. Pamuk hasadı için tarlaya giren üretici hem fiyatlardan, hem de toplama ücretlerinin açıklanmamış olmasından büyük tedirginlik duyuyor. “Çok zor bir dönem geçiriyoruz” 2023 yılının pamuk üretimi açısından çok zor geçtiğini kaydeden üreticiler, “Bu yıl Sökeli üreticiler olarak çok zor dönem geçiriyoruz. Ekim yaptığımız Nisan, Mayıs aylarındaki yağışlar nedeniyle tarlalarımız sular altında kaldı. Bir çok üretici pamuğunu bozmak zorunda kaldı. Sonrasında sulama suyu sıkıntısı yaşadık. Zamanında verilmeyen sudan ürünümüz zarar gördü. Ardından aşırı sıcaklar nedeniyle pamukta zararlılar arttı ve bu da verimimizi etkiledi” şeklinde konuştular. “Söke Ziraat Odası cesaret edip fiyat açıklayamıyor” Yaşadıkları belirsizliğin kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Sökeli pamuk üreticileri, “Söke Ovası’nda yaklaşık bir hafta on gündür pamuk hasadı başladı. Zamanı gelen çiftçi pamuğunu topluyor. Ancak kaç paraya toplattığını ve kaç paraya satacağını bilmiyor. Pamuk üreticisi olarak endişemiz büyük. Gübrenin tonu 20 bin lirayı, mazotun litresi de 40 lirayı aştı. Bizim ürettiğimiz pamuk ise 2 sene önceki fiyattan işlem görüyor. Pamuğumuzu toplatıyoruz ama kaç paradan toplattığımızı bilmiyoruz. Söke Ziraat Odası cesaret edip fiyat açıklayamıyor. Üretici de haklı makineci de, mazotun litresi olmuş 40 lira, herkes haklı. Ama kaybeden yine üretici. Bu şekilde biz seneye ne tarlaya girebiliriz, ne de üretim yapabiliriz” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler. Söke Olay  
Türkiye’nin önemli pamuk üretim bölgeleri arasında yer alan Aydın’ın Söke ilçesinde çiftçi, pamuk hasadına başlamasına rağmen, fiyatlarda yaşanan belirsizlikten ve pamuk toplama ücretlerinin henüz açıklanmamış olmasından büyük tedirginlik duyuyor.

Pamuk Üreticisi Tedirgin

Söke Ovası’nda bu yıl yaklaşık 315 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldı. Üretici yaklaşık 5 ay önce ekimini yaptığı pamuğunun hasadı için tarlaya girdi. Yaklaşık bir hafta 10 gündür Söke Ovası’ndaki pamuk tarlalarında toplama makineleri çalışmaya başladı.

Söke Ziraat Odası her yıl genellikle Ağustos ayı başlarında belirlediği pamuk toplama makinesinin dekar ücretini daha henüz açıklamadı.

Pamuk hasadı için tarlaya giren üretici hem fiyatlardan, hem de toplama ücretlerinin açıklanmamış olmasından büyük tedirginlik duyuyor.

“Çok zor bir dönem geçiriyoruz”

2023 yılının pamuk üretimi açısından çok zor geçtiğini kaydeden üreticiler, “Bu yıl Sökeli üreticiler olarak çok zor dönem geçiriyoruz. Ekim yaptığımız Nisan, Mayıs aylarındaki yağışlar nedeniyle tarlalarımız sular altında kaldı. Bir çok üretici pamuğunu bozmak zorunda kaldı. Sonrasında sulama suyu sıkıntısı yaşadık. Zamanında verilmeyen sudan ürünümüz zarar gördü. Ardından aşırı sıcaklar nedeniyle pamukta zararlılar arttı ve bu da verimimizi etkiledi” şeklinde konuştular.

“Söke Ziraat Odası cesaret edip fiyat açıklayamıyor”

Yaşadıkları belirsizliğin kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Sökeli pamuk üreticileri, “Söke Ovası’nda yaklaşık bir hafta on gündür pamuk hasadı başladı. Zamanı gelen çiftçi pamuğunu topluyor. Ancak kaç paraya toplattığını ve kaç paraya satacağını bilmiyor. Pamuk üreticisi olarak endişemiz büyük. Gübrenin tonu 20 bin lirayı, mazotun litresi de 40 lirayı aştı. Bizim ürettiğimiz pamuk ise 2 sene önceki fiyattan işlem görüyor. Pamuğumuzu toplatıyoruz ama kaç paradan toplattığımızı bilmiyoruz. Söke Ziraat Odası cesaret edip fiyat açıklayamıyor. Üretici de haklı makineci de, mazotun litresi olmuş 40 lira, herkes haklı. Ama kaybeden yine üretici. Bu şekilde biz seneye ne tarlaya girebiliriz, ne de üretim yapabiliriz” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler.

Söke Olay

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve sokeolay.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.